Haber

Adalet Bakanı Bozdağ, canlı yayında soruları yanıtladı: (3)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ” Türkiye’mizin gelecekte daha güçlü olması için, sadece Türkiye Yüzyılı için değil, Türk milleti ve Türk devleti için de yeni anayasa olmazsa olmaz. Yeni anayasa üzerinde hepimizin durmasında fayda var.” dedi.

Bakan Bozdağ, A Haber canlı yayınında gündeme ait soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Bozdağ, “İsveç ve Finlandiya, kimseyi iade etmediler. Yine de NATO’ya girebilirler mi? Türkiye’nin onayını alabilirler mi?” formundaki soru üzerine, “Terör örgütü üyelerinin ülkelerinde çalışmalarını desteklemekten vazgeçerlerse, yasalarında bunlara ilişkin düzenlemeler yaparlarsa ki bazı değişiklikler yaptılar ve onlarla ilgili kendi ülkelerinde adli süreçleri başlatırlarsa, terörle mücadelede iade gibi başka konular da olabilir destek verirlerse, Türkiye’ye dönük silah ambargosu başta olmak üzere üstü kapalı, açık yürüyen ambargoları kaldırırlarsa Türkiye, NATO üyeliğine evet diyecektir.” diye konuştu.

Bu hususta gidişatın durumuna yönelik soruyu da Bozdağ, olumlu gelişmeler olduğunu belirterek, “İadeler dışında diğer konularda ciddi gelişmeler var. Bunları takip edeceğiz. NATO üyelik sürecinin başlaması, NATO’ya üye oldukları anlamına gelmez. Çünkü bu süreç TBMM’nin onayıyla ancak sona erecektir. Meclisten onay çıkmadıkça NATO’ya üye olmaları söz konusu değil.” biçiminde yanıtladı.

Anayasa çalışmaları

Anayasa çalışmalarına ait soru üzerine Bozdağ, CHP ve öbür partilerin hepsiyle görüştüklerini söz ederek, şunları kaydetti:

“Yaptığımız çalışmanın hazırlık evresi ve çerçevesi hakkında kendilerine bilgi verdik ve bu hazırlığa dayanak vermelerini, görüş ve tekliflerini sunmalarını istedik. Alışılmış biz bir teklifle gitmedik. Kendileri ‘niye teklif getirmediniz’ dediğinde de ‘teklifle gelseydik işinizi bitirmişsiniz bize öyle gelmişsiniz’ diyebilirdiniz. Bir de etik bulmadık. Zira biz bu işi yapıyoruz. Anayasayı kendimiz hazırlayıp size getirirsek dayatma üzere olurdu. Meğer ki biz dersimizi çalıştık ki hazırlık yaptık. Bu hazırlığımızı ve çerçeveyi sizinle paylaşalım ve sizin de bu hazırlığa katkı vermenizi isteyelim, bu daha gerçek olur fikriyle teklif metniyle gelmediğimizi kendilerine söyledik. Doğal Cumhuriyet Halk Partisi ‘Hazırlığa destek vermeyiz.’ dedi. Öbür partiler de tıpkı minvalde hazırlığa takviye vermeyeceklerini söz ettiler lakin CHP, Anayasa değişikliğinin seçime yakın yapılmasına karşı olduklarını, bu işin anayasa değil kanunla çözülmesi gerektiğini, anayasaya gereksinim olmadığını söz etti ve teklif çıktıktan sonra bir daha görüşürüz diye bir yaklaşım…”

Bozdağ, MHP’nin bu konuda tam destek verdiğini aktararak, şöyle devam etti:

“Zaten MHP’yle çalışmalarda bir arada olduk. Fethi Yıldız Beyefendi çalışmalara katkı verdi. ÂLÂ Parti yetkili organlarıyla görüşeceğini söyledi. HDP de bu mevzuda olumlu bir sinyal verdi fakat kendi görüşlerini hiçbirisi bizimle net bir halde şimdi paylaşmadı. Partilerden, yetkili organlarla görüştükten sonra dönüşleri bekliyoruz. Şu ana kadar da şimdi bir dönüş olmadı. Burada şunun da altını çizmekte yarar var. Sayın Cumhurbaşkanımızın kimi açıklamalarını farklı değerlendirenler oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız bugüne kadar söylediği şey çok net. Biz Meclis’te mümkün olan en büyük uzlaşmayla bu Anayasa değişikliğinin yapılmasını istiyoruz ama ‘Eğer uzlaşma olmazsa referandum dahil öteki adımları atmaktan ve geri kalmayız.’ dedik. Şimdi sanki şöyle bir algı oluşuyor bazı çevrelerde; yani 400’ün üzerinde bir kabulle Meclis’ten geçse dahi Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliğini referanduma götürecekmiş gibi bir hesap yapan veya böyle düşünen insanlar var, çevreler var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son kabine toplantısının akabinde yaptığı açıklamada, Meclis’ten geçtiğinde referanduma gitmeyeceklerini açıkça ifade ettiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, “Ben de buradan bir kez daha net söylüyorum. 400’le kabul olduğu takdirde biz bunu, Anayasa değişikliğini referanduma götürmeyiz, götürme diye bir fikrimiz de bugüne kadar hiç olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu türlü bir niyeti yok, bu türlü de bir açıklaması da hiç olmadı. Cumhurbaşkanımızın söylediği şey şu; 400’ün altında, 360’ın üstünde bir çoğunlukta kalırsa o vakit vatandaş sorar ‘madem referanduma gidecek bir çoğunluk Meclis’ten çıktı. Niçin bana getirmedin? Bana getirsen ben buna onay verirdim.’ diyebilir. O yüzden böyle bir zorunlulukla karşı karşıya kalırsam ben referanduma götürürüm gelen değerlendirmeleri var.” diye konuştu.

Bozdağ, bazı çevrelerin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine sonrası yaptığı açıklamayı geri adım üzere yorumladığını belirterek, “Halbuki Cumhurbaşkanımız geri adım falan atmadı. Durduğu yeri bir kez daha açıkladı ama onlar sürekli pompalıyorlar. İşte ‘Cumhur İttifakı referanduma götürecek, iki seçimi bir araya getirecek’. ‘Böyle yapacak, böyle edecek’ hesabı yapıyorlar ama biz çok net söylüyoruz. Bizim böyle bir düşüncemiz yok. 400’le kabul ederse Meclisimiz bunu referanduma götürmemiz söz konusu değil. 400’den sonra referanduma götürdüğün zaman halk da bize kızar.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhur İttifakı olarak 335 oyları bulunduğunun altını çizen Bozdağ, Meclis Lideri oy kullanamadığı için sayının da 334 olduğunu aktardı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

“Yani bizim çoğunluğumuz 360’a yetiyor mu? Yetmiyor. Dolayısıyla istesek dahi bizim bunu referanduma götürme imkanımız var mı? Yok ama sırf bu meseleyi başka bir noktaya taşımak için ‘referanduma götürecekler, götürdüler, şöyle yapacaklar, bu türlü yapacaklar’ gibi bir tartışma yapıyorlar. Bu tartışmanın temeli yok ve doğru bir tartışma da değil. 400’le kabul edildiği takdirde referanduma götürmemiz kelam konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız hiçbir vakit ‘400’ü geçerse referanduma götürürüm.’ demedi. Böyle bir düşüncesi de hiçbir zaman olmadı.”

“Yeni anayasa üzerinde hepimizin durmasında fayda var”

Bakan Bekir Bozdağ, 2023’ün Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğuna inandığını, artık Türkiye Yüzyılı’nı konuşacaklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’mizin gelecekte daha güçlü olması için, yalnızca Türkiye Yüzyılı için değil, Türk milleti ve Türk devleti için de yeni anayasa olmazsa olmaz. Yeni anayasa üzerinde hepimizin durmasında yarar var. Bugüne kadar yeni anayasayı parti programına ve seçim beyannamesine koymamış Meclis’te grubu bulunan parti yok. Hepsi koymuş. Buradan şu son çıkıyor. Türkiye’de herkesin ve herkesin üretiminde müttefik olduğu halde yapamadığı yegane şey yeni anayasadır. Bu gereksinim konusunda bu türlü bir ittifak var fakat çözememişiz. Bir uzlaşma iklimini bugüne kadar maalesef yakalayamadık. İnşallah Türkiye Yüzyılını inşa ederken herkesin ve her kısmın kendini hür hissettiği ve katkı verdiği demokratik bir ortamda yeni ve sivil bir anayasayı milletimizin hizmetine ve bu millete kazandırmayı başarırız. Bu, Türkiye için sahiden son derece değerli ve tarihi kıymete haiz bir adımdır.”

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tecrübeli Ustasıyla Lider. %100 Garantili Hizmet. Teklif Alma Hızlı Servis Agı
Başa dön tuşu