Orta Doğu’da Gerilim Artarken Piyasalar İzliyor
Yatırımcılar, kritik finansal veriler ve jeopolitik gelişmelerle dolu bir haftaya giriyor. ABD enflasyon rakamları ve üçüncü çeyrek kazanç sezonunun başlaması önemli olaylar arasında yer alıyor. JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Wells Fargo, BlackRock (NYSE:BLK), PepsiCo (NASDAQ:PEP) ve Delta Air Lines (NYSE:DAL) gibi şirketlerin kazançlarını açıklaması bekleniyor. S&P 500 şirketlerinin üçüncü çeyrekte geçen yıla göre %5,3 oranında kazanç artışı göstermesi öngörülüyor.
Perşembe günü açıklanacak olan Eylül ayı ABD tüketici fiyat endeksinin, enflasyon eğilimleri hakkında fikir vermesi ve Federal Reserve’in faiz indirimi kararlarını etkilemesi bekleniyor. Geçen ay başlayan faiz indirimi döngüsü, güçlü istihdam rakamlarının ardından daha küçük faiz indirimlerine yol açabilir.
Siyasi arenada, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısının üzerinden bir yıl geçmesinin ardından Orta Doğu’daki gerilimler tırmandı. Çatışma, çoğunluğu Gazze’de olmak üzere 42.000’den fazla can aldı ve yayılıyor; İsrail birlikleri Lübnan’a girdi ve İran geçen hafta İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Küresel piyasalar şu ana kadar istikrarlı seyrederken, petrol fiyatları geçen hafta %8 artış gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın bahsettiği bir olasılık olan İsrail’in İran’ın petrol tesislerini hedef alması durumunda durum daha da şiddetlenebilir.
İsrail ekonomisi çatışmanın etkilerini gösteriyor; birkaç egemen not düşürme, artan temerrüt sigortası maliyetleri ve tahvillerde düşüş yaşanıyor.
Fransa’da hükümet, Perşembe günü bütçesini parlamentoya sunacak ve 2023’te 60 milyar euroluk mali konsolidasyon hedefliyor. Açığın bu yıl %6,1’e ulaşması beklenirken, 2025 sonuna kadar %5’e düşürülmesi hedefleniyor. Euro bölgesinin %3 açık sınırına ulaşma takvimi 2029’a kadar uzatıldı. Piyasa tepkileri ılımlı oldu; Fransa’nın 10 yıllık borç primleri Almanya’ya göre Ağustos’tan bu yana en yüksek noktaya yaklaştı. Bölünmüş bir parlamentoda Başbakan Michel Barnier’in bütçesinin başarısı belirsizliğini koruyor.
Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) Çarşamba günü toplanması bekleniyor ve Ağustos ayında 25 baz puanlık indirimin ardından %5,25’e düşen faiz oranında önemli bir indirim bekleniyor. Piyasalar, 2025 yılı sonuna kadar faiz oranının %3’ün altına düşmesini öngörüyor, bu da Yeni Zelanda dolarını ve taşıma ticaretinin geri dönüşünü etkileyebilir.
Japonya’da yeni Başbakan Shigeru Ishiba’nın piyasa politikaları hızlı bir değişim geçirdi; artık daha fazla faiz artışına ve daha yüksek kurumlar ve sermaye kazançları vergilerine karşı çıkıyor. 27 Ekim’de yapılacak erken seçim öncesinde Ishiba, ekonominin faiz artışlarına hazır olmadığını belirtti. Bu durum, 149’u aşan yenin değer kaybetmesine ve Japon hisse senetlerinin toparlanmasına yol açtı. Yatırımcılar, olası ek politika değişikliklerine karşı tetikte bekliyor.
Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.