Ekonomi

Ulusal Standart Tarafından Onaylanmış Çiçekçilik Mesleği

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Oda’nın girişimiyle yürütülen çalışmalar kapsamında “Ulusal Çiçekçi Meslek Standardı”nın Resmi Gazete’de yayımlanarak çiçekçiliğin yeni nesillere tescilli ve belgeli olarak aktarılacağını belirtti.

ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, çiçekçilik dalının son yıllarda 100’e yakın ülkeye ihracat yaparak yüzleri güldürdüğü belirtildi. Sektörün mesleğin gelişmesinde önemli bir adıma daha imza attığı vurgulanarak, Oda ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında Ağustos 2021’de protokol imzalandığı belirtildi.

Söz konusu protokol uyarınca çiçekçiliğin belgeli bir meslek haline getirilmesi amacıyla ATO 23 Sayılı Aktarcılar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi tarafından hazırlanan standart, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilerek 9 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak çiçekçiliğin “4’üncü basamak meslek” haline getirilmesi sağlandı. “Belgelendi” şeklinde ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Baran, Oda’nın girişimiyle “Ulusal Çiçekçi Meslek Standardı”nın yayımlanmasıyla birlikte çiçekçiliğin yeni nesillere tescilli ve belgeli olarak aktarılacağını bildirdi.

Baran, “Çiçekçilikte standartların belirlenmesi ve mesleğin belgelendirilmesi sektörün geleceği açısından değerlidir. Ülkemize ihracatla döviz kazandıran çiçekçilik sektörünün mesleği belgelendirmesi doğru olacaktır. Bu gelişmeye katkı sağlayan Oda olmaktan gurur duyuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Mesleki hafıza korunacak”

Mesleklerin standartlaşmasının segmentlerin gelişmesinden güvenilirliklerinin artmasına, istihdama katkılarından nitelikli iş gücünün gelişimine kadar pek çok faydası olduğunu vurgulayan Baran, şöyle konuştu:

“ATO’nun girişimleriyle Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek çiçekçilik ve aktarcılığın belgelenmiş meslekler haline gelmesini sağladık. Çiçekçilik mesleği artık sözlü kültürle değil, yazılı belgelerle gelecek nesillere taşınacak. Geleneksel yöntemlerle aktarılan bilgiler kayıt altına alınarak bilime dayalı modern yöntemlerle icra edilecek. Kültürel mirasımız olan bu alanlarda mesleki hafıza korunacak.”

Çiçekçilik bölümünde yaklaşık 120 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Baran, bu kapsamda kadın ve engelli istihdamının yüksek olduğunu kaydetti. “Bu değerli mesleğin belgelendirilmesinin ardından meslek olarak tercih edilmesi artacaktır. Yaklaşık 100 ülkeye 150 milyon dolar ihracat yapan sektörün gelişimine bu durumun olumlu yansıyacağına inanıyorum.” sözlerini kullandı.

kavaklidereajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu