Yaşam

İlk Kez Göreceğiniz Sıradışı Meyveler

Ülkemiz topraklarının tuhaf bir yapıya sahip olduğunu kabul etmek gerekir. Bölgeleri geçtim, bir köyde yetişen meyveleri yan köyde görmek mümkün. Elbette mikro iklimlendirme alanlarının da bu konuda büyük katkısı var. durum bu olduğunda Dünyada yetişebilen ve yetişebilen her türlü meyveye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. ama aslında kaz ayağı o kadar da değil. Her gün yeni bir meyve ile tanışmaya devam ediyoruz.

Daha da ilginci ülkemizde meyveleri tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bunların bir kısmı uzun yıllar sadece yerel pazarda satılan ancak iletişim araçlarının gelişmesiyle bilinen eserlerdi. Bazıları farklı topraklarda yetişen meyvelerdi ve ülkemizde farklı bir yapıda yetiştiler. Daha fazla uzatmayalım, bazılarını ilk kez göreceğiniz sıra dışı meyvelere yakından bakalım.

Birçoğunu ilk kez göreceğiniz sıra dışı meyveler:

  • Mangostan
  • Çerimoya
  • parmak kireç
  • aronia
  • jabuticaba
  • Yangmei
  • tamarillo
  • uzun
  • rambutan
  • karambola
  • Cornus Kausa
  • Pepino
  • ake
  • kivano
  • aguaje

Keskin tatlı kraliçe: Mangostan

Güneydoğu Asyalılar tarafından meyvelerin kraliçesi olarak da bilinen Mangosteen; Hindistan, Endonezya, Sudan ve Kolombiya’da yetişen tropikal meyvelerden biridir. Morumsu kırmızı bir kabuğa sahiptir ancak kabuğu yenmez, içindeki beyaz meyve kısmı yenilebilir. Bu tatlı ve aynı zamanda keskin aromanın kurutulmuş meyvesinden çay da yapılır.

Kabuk ve tohumlar zehirlidir: Cherimoya

Amerika Kıtası, bazı Avrupa ülkeleri, bazı Uzak Doğu ülkeleri ve biraz da İsrail’de yetişen Cherimoya, en tatlı meyvelerden biri. Özellikle B ve C vitaminleri açısından son derece güçlüdür. Kabukları ve tohumları felce yol açabilecek zehirli bir etkiye sahip oldukları için yenmez. Sadece içindeki beyaz meyve kısmı yenebilir.

Yerel kireç: Finger Lime

Ülkemizdeki şeklinden dolayı limon kürü olarak da bilinen parmak limonu, Avustralya kıtasının Queensland ve Yeni Güney Galler bölgelerine özgü bir narenciye türüdür. Kabuğunun tadı ve görünümü misket limonuna benzer. Yetiştiği toprağa göre siyah, kırmızı, yeşil, kahverengi, sarı olabilir. Kıtanın yerlileri tarafından binlerce yıldır kullanılan parmak kireci, adını sömürge döneminden sonra almıştır.

Zengin antioksidan: Aronia

Ana ekim yeri Amerika kıtasının kuzey bölgesi olmasına rağmen, aronia ülkemizde Karadeniz bölgesinde de yetiştirilmektedir. Gerçek adı chokeberry olan bu meyve, kuş kirazı, avcı üzümüAntioksidanlar açısından son derece kuvvetli olduğu için taze yenmediği zamanlarda kurutularak ve çayı yapılarak da tüketilmektedir.

Ağaç gövdesinde yetişen tek meyve: Jabuticaba

Brezilya ve Arjantin topraklarında yetişen bir meyve olan Jabuticaba, ağacın farklı bir şekilde olan kısımlarında değil, ağacın gövdesinde salkımlar halinde yetişir. Ağacın gövdesinde yetişen tek meyve olarak bilinen Jabuticaba, Vitamin ve mineraller açısından son derece güçlüdür. Meyve olarak da yenir ancak daha çok reçel, marmelat, meyve suyu, şarap, sirke ve likör yapımında kullanılır.

Çin büyük meyvesi: Yangmei

Çin büyük meyvesi olarak da bilinen yangmei; Çin, Japonya, Kore ve Filipinler topraklarında yetişen bir meyvedir. Ülkemizin Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilmeye başlanan Yangmei, Binlerce yıldır Çin’de en sevilen meyvelerin ortasında. Özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra Avrupa’ya meyve suyu şeklinde de ithal edilmektedir.

Domatesin tatlı hali: Tamarillo

Amerika’nın yanı sıra Yeni Zelanda ve Avustralya’da da yetişen Tamarillo’ya ağaç domates denir. kırmızı tamarillo gerçekten domates için bir emsal ancak daha zordur ve daha fazla tohum içerir. Kalorisi düşüktür ve demir açısından oldukça zengindir.

Ejderha gözü meyvesi: Longan

Çin başta olmak üzere Güneydoğu Asya’ya özgü bir meyve türü olan Longan, Ejderha gözü meyvesi olarak da bilinir. Bu adı almasının nedeni, küçük meyveyi açtığınızda şeffafa yakın beyaz bir meyve ve büyük bir siyah çekirdek görmenizdir. Üzüm gibi salkım halinde yetişir ve antioksidan bakımından zengindir.

Tüylü meyve: Rambutan

Güneydoğu Asya bölgesinde yetişen bu meyve kabuk yapısından dolayı Endonezya dilinde saç anlamına gelen rambutan adını almıştır. Kabuğu soyulduktan sonra şeffafa yakın beyaz eti tüketilir. Tadı üzüme benzer ve asidik bir yapıya sahiptir. Mineraller ve vitaminler açısından son derece zengindir. Tohumlar pişirildiğinde narkotik bir etkiye sahiptir.

Yıldız meyvesi: Karambola

Endonezya, Filipinler ve Malezya’da yetişen karambola yıldız meyvesi olarak da biliniyor. Kabuk yapısı gerçekten de bir yıldız örneğidir. Kalorisi çok düşük olmasına rağmen mineral ve vitamin açısından son derece zengindir. Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra konserve veya meyve suyu olarak da tüketilebilir.

Acı ten, tatlı meyve: Cornus Kausa

Bir kızılcık türü olduğu için ülkemizde kusa kızılcık, Çin kızılcık, Japon kızılcık olarak da adlandırılan cornus kausa, Asya bölgesinde yetişir. Kabuğu acıdır, ancak içindeki jöle benzeri meyve tatlıdır. Genellikle hamur işlerinde lezzet katmak için kullanılır veya şarap yapımında kullanılır.

Ağaçta yetişen kavun: Pepino

Amerika kıtasına özgü bir meyve olmakla birlikte ülkemizde de Akdeniz kıyılarında Erzincan ve Malatya’da yetişen pepino, şeklinden dolayı ağaç kavunu olarak da anılmaktadır. farklı bir biçimde tadı kavunu andırıyor.Kalsiyum ve C vitamini açısından güçlü olan pepino, az çekirdekli bir meyvedir.

Ham haliyle zehirli: Ake

Afrika kıtasına özgü bir meyve olan ake, Jamaika’nın da milli meyvesidir. İçinde iri taneler var ama onlar değil, etli kısmı yeniyor. hangisi farklı, Meyvenin ham halinde zehirlenme riski vardır.Bu nedenle olgun olduğundan emin olunmadan ve gerçek pişirme teknikleri uygulanmadan yenmemelidir.

Nedense Alanya kavunu olarak bilinir: Kiwano

Boynuzlu kavun olarak da bilinen kiwano, dünyanın birçok farklı yerinde kullanılmasına rağmen bir Afrika meyvesidir. Hatta ülkemizde yetiştirilmektedir. Ülkemizde Alanya kavunu olarak da bilinir. Tadı salatalık, muz, limon karışımı olarak tarif edilir. Meyve jel benzeri bir yapıya sahiptir.

Bataklık meyvesi: Aguaje

Güney Amerika bataklıklarında yetişen bir meyve olan aguaje de taze yenir ama çoğunlukla Meyve suyu, reçel, dondurma ve şarap yapımında kullanılır.A ve C vitaminleri açısından son derece zengindir.

Bazıları ülkemizde yetişiyor ama manavda kolay kolay bulamazsınız. Alışılmadık meyvelerden bazılarını listeledik.Listede yediğiniz meyvelerden varsa fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu